Sunnuntai

Päivitän koko aamun Instagramin directiä ja turhaudun. Olen kuullut vastapuolen pitkäunisuudesta ja yritän sopeutua venyneeseen aikatauluun laittamalla Paul Desmondin Easy Livingin soimaan. Käännän kännykän näytön pöytää vasten, sillä pelkkä nähnyt -viestin odottaminen tuntuu epätoivoiselta. Egoon sattuu.
Jahas. Ymmärrän, että sunnuntai saattoi olla väärä valinta haastattelun pitämiseen. Django vaikuttaa vaikuttaa ulkopuolisen silmiin ihmiseltä, joka käy ahkerasti ulkona.
Sovimme, että odotellaan muutama tunti ja tsekataan tilanne uudestaan. Lisään haastattelua varten tehtyihin muistiinpanoihin merkinnän ja kysymyksen Djangon juhlimisesta.
Darra voittaa, haastattelu siirtyy maanantaille. Kumitan juhlimis -kysymyksen ja tarkistan egoni. 
​​​​​​​
Maanantai, Sörnäinen

Ylimpään kerrokseen vievät portaat tuntuvat vittumaiselta keksinnöltä. Kävelen kerros kerrokselta hitaammin ja yritän keskittyä hengityksen tasaamiseen ennen perille pääsemistä. Meinaan ajatuksissani (ja tuskissani) törmätä tutunnäköiseen skeittilautaa kantavaan mieheen, joka astuu ulos hissistä. Pyörimme kiusallisesti rappukäytävässä ja kiroan samalla sitä, etten huomannut hissin olemassaoloa.
Asunnon ovi avautuu ja Django nauraa ilmeilemme, moikkaa ja päästää molemmat sisään. Toinen mies osoittautuu Dj RedLightBoogieksi, ja muistan tavanneeni hänet ohimennen Korjaamolla muutama viikko sitten. Pahoittelen, että toin tuomisiksi vain kaksi Mate Colaa kolmen sijasta, ja Django pahoittelee eilistä peruutusta. We gucci.
Istumme alas asunnon olohuoneen sohvalle. Djangon kämppis Dj Peti Peti ei ole paikalla, ja Dj RedLightBoogie jää keittiöön tietokoneen kanssa. Käydään töihin. 
Kaikki haastattelut, kaikki kuvaukset ja kaikki puheet kertovat saman tarinan: Django on romanitaustainen ex-ongelmanuori, joka vietti teini-ikänsä koulukodissa ja päätyi tätä kautta musiikin pariin. Jokainen löytää tämän ketjun Djangoa googlatessa. Taustan käsittely tuntuu toki loogiselta perinpohjaisen henkilökuvan tähden, vaikka aiheet eivät kuulu sisällöllisesti miehen musiikissa. Ne ja samoihin aiheisiin liittyvät juorut ovat silti ensimmäisiä (ja tämän tähden välillä viimeisiä) asioita, mitä miehestä ja hänen elämästään saa kuulla. 
”Ihan kun jengi keksis lisää kaikkea paskaa tarkoituksella. Toki omalla historialla on ollut älyttömän suuri vaikutus. Mun temperamenttisuus ja kunnianhimoisuus purkautu nuorempana paskalla tavalla; tein kaikkea älyttömän tyhmää. En edes osaa kuvitella, missä olisin nyt ilman koulukotia, elämä voisi näyttää todella erilaiselta. Ehkä se provosoi jengiä puhumaan, mutta yritän ajatella sitä promona. Ihan sama, mitä ne ajattelee. Jos tietää Djangomaynin, mutta ei tunne Djangoa on aika turha lähteä arvuuttelemaan sitä, mikä on totta ja mikä ei.” 
Lähdemme käsittelemään aihetta juorujen puolelta, samalla kun Django käärii jokaiselle tupakan. Kerron tiedostavani, että Djangomaynin nimen tunteva ihmisryhmä jakautuu kahtia; toinen puoli fiilaa ja toinen inhoaa miehen imagoa. 
”Oon kova laukomaan omia mielipiteitäni ja pidän periaatteistani kiinni. Sen lisäksi mun ADHD ja huono muisti varmaan vituttaa jengiä, sillä jos mulle tulee höpöttämään klubilla, en välttämättä muistakaan sun nimeä.”
Olen ”tuntenut” Djangon pidemmän aikaa. Lainausmerkit siksi, että emme ole haastattelua ennen käyneet pitkää keskustelua. Toki tästä voisi syyttää lokaatiota; Djangoon tuntuu törmäävän aina nimenomaan klubilla. Siellä ei lähdetä avautumaan omasta päivästä tai elämästä. Toisaalta keskustelu tai moikkaaminen on keskeytynyt lähes poikkeuksetta jonkun muun avauksella, ja olen poistunut tilanteesta.  
”Se on just sitä. Jengi jaksaa tulla jauhamaan livenä ihan innoissaan, mutta puhuu jälkeenpäin paskaa. Kyllä mä aina vastaan ja tervehdin, mutta oon joutunut kiertelemään turhan monta lähetäänkö bisselle -pyyntöä. En lähde ulos siksi, että voisin jakaa oman elämän käännöksiä vanhojen puolituttujen kanssa.”
Miksi Djangoon sitten tuntuu törmäävän aina baarissa? 
”Hahah toki siihen varmaan liittyy se, että mä elätän itseni DJ:nä. Baarit ja klubit on mulle se työpaikka, se, mitä koulu tai Alepan kassa on toiselle. Toisaalta kävin aiemmin tosi, tosi paljon ulkona. Lopulta siihenkin turtuu ja kyllästyy, mutta en mä vieläkään vietä kokonaista viikonloppua himassa. Pakko käydä ulkona tsekkaamassa, että mikä meininki. ADHD:lla saattaa olla jotain tekemistä tän kanssa. Teen nykyään ennemminkin lyhyitä puolen tunnin pyörähdyksiä, tsiigaan mikä meno, ja lähden takas himaan. Ei oo pakonomaista tarvetta jäädä ulos turhan takia.”

Ulkona käymiseen on tullut muutos suurin piirtein samoihin aikoihin, kun Django on signattu Tasoi Recordsin listoille. 24 päivä toukokuuta ilmestynyt EP ”Prepaid” on ensimmäinen levy-yhtiön kautta julkaistu teos. Mikä on muuttunut?
”Ei oikeastaan mikään.” 
Epäilen tätä. Perinteinen näkemys levy-yhtiöiden toimintatavasta artistin suhteen on yleensä jollain tavalla rajoittava. Onhan Django pyörinyt tiimissä jo pidempään, mm. Mikael Gabrielin Lapin kiertueen DJ:nä. Toisaalta hän on edelleen porukan ”junnu”. Kai sieltä nyt jotain kommenttia tulee?
”Toki asiat ja valinnat täytyy perustella, mutta periaatteessa teen just sitä, mitä haluan. Ehkä se tapa, miten asiat hoitaa on muuttunut. Pyrkii täydellisyyteen kaikessa. Jos on mustaa valkoisella isomman tahon kanssa, haluaa myös hoitaa hommat sen mukaisesti. Joudun kuitenkin vastaamaan nyt jollekin muulle, kuin itselleni. Konkreettisesti se on varmaan sitä, et niin pitkään kun Flinda (Ville, Djangon A&R) on tyytyväinen, kaikki on ihan hyvin.”
Flinda, Ville, vaikuttaa ulospäin tehokkaalta ja asiansa osaavalta. Koska sunnuntaiksi sovittu haastattelu peruuntui darrameininkien tähden, oli Ville jo varautunut maanantaita varten;
”Luotan Villeen sata ja kymmenen prossaa. Tiivis lähipiiri ja tiimi tekee tosi paljon tällä alalla.”
Tuoreen signauksen takana on pidempi ura DJ-hommissa. Tämä työ on edelleen räpin lomassa se juttu, millä Django elättää itsensä.
”Se on hullua, miten kaikki on muuttunu kahden vuoden aikana. Ei major klubeilla saanut soittaa pelkkää räppiä. Sain samasta syystä fudut Namusta, uuden räpin soittamisen takia.”
(Toisaalta potkujen ajoitus ei olisi voinut olla parempi; Samana iltana Mikael Gabriel oli bongannut miehen klubilta ja pyytänyt tätä MD$:n suosittelemana mukaan Lapin kiertueelle.)
”Namun jälkeen sain duunipaikan Tigerista. Se oli se tsäänssi, jonka todellakin käytin. Alunperin mestoilla pyöri ehkä 3-10 ihmistä koko lauantai-illan aikana. Jossain vaiheessa ehdotin johdolle, että nyt soitetaan pelkkää uutta räppiä, ei mitään Antti Tuiskua, ei oldschoolia, eikä Usherin Yeah -biisiä jengin nostatukseen. Vain sitä, mikä on jenkeissä sillä hetkellä kuumaa. Se toimi.”
Dj Peti Peti ja Django pyörittivät edesmenneessä Tigerissa Squad Going Up -klubia, ja konsepti laajeni Tigerin lopettamisen jälkeen. Yritän kysellä omalta tuttavapiiriltä kommentteja, sillä siitä ei ole kovinkaan pitkä aika kun kaikki kävivät aina lauantaisin ”Squadeilla”.
Dj-hommat tulevat toivottavasti tulevaisuudessa muuttumaan keikkailuksi. Puhumme Djangon ja trap-scenen tulevaisuudesta Suomessa, ja arvostan suoraa vastausta, jonka mies antaa omille odotuksilleen; ”Kyllä mä nään itseni viiden vuoden päästä Suomen buleimpana suomiräppärinä.” Vaikka trap on ottanut tuulta alleen erityisesti suurten kaupunkien klubipuolella, on se silti pienemmän piirin juttu. Trapin keskiössä olevat aihepiirit eroavat Cheek -tason räpistä erityisesti siten, että massaystävällinen musiikki on paljon vahvemmin sensuroitua ja helposti lähestyttävämpää. Toki joukkoon mahtuu kappaleita, jotka rikkovat kaupallisia rajoja, mutta trapin kohdalla sensurointi ei oikeastaan toimi.
”Askel kerrallaan. Ei se mee niin, että yksi biisi räjähtää ja yhtäkkiä koko skene muuttuu. Oman jutun duunaaminen ja muiden jäbien kannustaminen vie pitkälle.”
Tärkeintä on, että me vedetään samaa köyttä. Käytännössä se voi tarkoittaa vain sitä, että jakaa Facebookissa toisen musavideon tai mainitsee sen sopivassa tilanteessa. Haippaa muiden menoa oman jutun ohella. Pienet jutut tekee loppupeleissä suurimman eron.
Oon keskittyny liian monta vuotta siihen mitä muut tekee ja jeesannu niitä, omat jutut on jäänyt kakkossijalle. Ne ihmiset ketä oon tuonu tähän geimii, niiden jutut on lähteny pyörimään. Voin olla tyytyväinen ja keskittyy nyt itseeni.” 

You may also like

HAASTATTELUSSA: Versace Henrik
14/05/2017
HAASTATTELUSSA: Edicti
26/02/2017
HAASTATTELUSSA: BAJO Helsinki
26/02/2017
HAASTATTELUSSA: Miro2500
26/02/2017
Back to Top