Keskiviikon kello kolmen ruuhka on alkanut täyttää alueen katuja, samalla kun hidas lumisade leijailee maahan ja sulaa kymmenen asteen lämmössä loskaksi. Seison Expertin parkkipaikalla ja selaan Järvenpään Snapchat -filttereitä samalla kun Henrik on sisällä noutamassa uutta kovalevyä. Sillä on tarkoitus pelastaa kuolevaan tietokoneeseen jääneet tiedostot, biitit ja muistiinpanot. Henrikin ”teollisuusalueeksi” kutsuma puoli Järvenpäästä on täynnä sekalaisia tekniikkaliikkeitä ja logistiikka-yritysten toimitiloja, ja saan pian huomata oman naiiviuteni kuvitellessani tien päädyssä olevaa Mc Donald’sia kaupungin keskustan merkiksi. 

  Haastattelun sijainti on uteliaisuuden synnyttämä päätös. Versace Henrik, joka on yksi tämän vuoden aikana nopeiten suosiota keränneistä Soundcloud -räppäreistä, on viettänyt koko lapsuutensa Järvenpäässä. Kiinnitys Blockfesteille, vierailu Bassoradiolla, Henrikin tiimin, Marblegangin, dominointi Helsingin rap-tapahtumissa, sekä niiden hidas mutta varma uusiutuminen moshpittien sekä "Koko vitun klubi voi tulla tänne lavalle, mä toivon et me pidetään vitun hauskaa" -huutojen seurauksena on herättänyt paljon keskustelua siitä, kuka Versace Henrik oikein on. Ajaessamme Expertin luota kohti keskustaa ja sen kulmakuppiloita tulen mielessäni siihen tulokseen, että järvenpääläisyys on ehkä isoin tekijä tämän kysymyksen vastauksessa.
Saan Henrikiltä kokonaisvaltaisen hoodikierroksen ajomatkan aikana. Ohitamme kaikki ne mestat, missä Henrik on kasvanut, syönyt, juonut, hengannut, räpännyt ja oppinut. Yksi matkan varrella sijaitseva lokaatio saa Henrikin nauramaan, ”Kartanontien traphouse”. Se paikka, missä MAC -video on kuvattu ja jossa koko Marblewinter EP on äänitetty. SE paikka, missä hengailun tuloksena Versace Henrik on syntynyt. Marblegang pohjautuu pitkälti järvenpääläiseen kaveriporukkaan, ja jotta sen olemassaoloa voidaan tarkastella, täytyy tämän ryhmän muodostumista valottaa. Versace Henrikin ja Marblegangin taustalta löytyvät Galaktiset Gangsterit, aka GAGA. 

  Se alko läpällä. Me oltiin kuunneltu Ahdin kanssa jotain chill hoppia ja fiilailtiin, et räppibiitit on jees, mut räppi ei. Siitä kiinnostuksesta se sit lähti; ”Vitut, kyl me voidaan räppää.” Duunattiin jotain aivan käsittämätöntä miks ei -asenteella. Jotenkin meistä muodostu porukka.

Dj Father Shanghai, Mc Katu, Uusi Platon sekä Ken Liene muodostivat vuoden 2014 puolella GAGA:n kokoonpanon, Järvenpäässä, kännissä ja läpällä. "Se oli vaan perus. Just sitä, mitä tehtiin perjantaisin kaiken muun ohella. Smoukataan ja äänitetään." 
  GAGA:n meininkiä analysoidessa on hankala pysyä neutraalina, sillä sen olemassaolon tarkoitus vääristyy helposti todellisuutta kompleksimmaksi. Nimestään huolimatta Galaktiset Gangsterit on Henrikin kuvailun ruumiillistuminen; mitä musiikista ja erityisesti vaihtoehtois -kulttuurista kiinnostuneet lukiopojat tekevät omalla ajallaan. "Paskaa, mutta olihan se vitun hauskaa." Henrik nauraa ja kiteyttää samalla yhdessä lauseessa sen, miten kuka tahansa kuvailisi omaa teini-ikäänsä. Siitä huolimatta GAGA:n kokonaisuus tuntuu kertovan jotain muutakin; kuka 16-vuotias nimeää räppi-minänsä Uudeksi Platoniksi tai Ken Lieneksi?
Käännymme vasemmalle pienestä risteyksestä. ”Toi tossa on vanha treenis” Henrik sanoo ja osoittaa samalla tien toisella puolella näkyvää pientä puutaloa. ADIDAS VERSACE -musiikkivideollakin näkyvä treenikämppä ei enää ole käytössä, mutta mestoilla on pidetty ”ihan vitun sairaat kotibileet” juuri ennen vuokrasopimuksen loppumista. Kyseiset bileet olivat myös GAGA:n ensiesiintymisen alttari, ja SE mesta ennen Kartanontien traphousea. GAGA pysyi alusta loppuun pitkälti kaveripiirin omana juttuna. Bileissä soittamisen lisäksi porukka esiintyi julkisesti vain muutaman kerran; "Tampereella, sekä Café Mascotissa.” Galaktiset Gangsterit julkaisivat vain yhden kokonaisuuden, joulukuussa 2016. ”Duunattin ja julkaistiin Herranjestas EP, ja kelattiin, että tässä se nyt on. Olihan se siistiä, mutta samalla kaikki tiesi, ettei lisää oo tulossa.” Kokoonpano hajosi virallisen nimensä puolesta, mutta GAGA:n pohjalta syntyi jotain muuta.

  Dj Father Shanghaista, Ahdista, tuli indie ja suomirock -bändin Entäs Peltosen? solisti. "Ne tulee, ja kovaa. Seuraava Hartwall-areena -tason bändi." Ken Lienestä tuli Marblegangin Dj Sclub, joka toimi aikaisemmin dekkien takana Henrikin keikoilla, kunnes Samcntrl vakiintui tämän tilanne. Nykyään Sclub tuottaa musiikkia ja hyppii lavan etuosassa, aivan Henrikin vieressä. Mc Kadusta, Kalle Kaurasesta, tuli Henrikin hypettämä Pieni Poika Caleb, osa Marblegangia. Caleb kuuluu myös Entäs Peltosen kokoonpanoon, basistina. 

  Uudesta Platonista tuli Versace Henrik. Se, kuka puhuttaa skenen piirien sisäpuolella.

 
Versace Henrikin tuotanto on jo vuonna 2017 vaihdellut laidasta laitaan. Marblewinter EP, joka ilmestyi heti alkuvuodesta, on kevyttä ja leikittelevää räppiä. Chill hop ja Yung Lean -vaikutteet kuuluvat vahvasti läpi ja Henrikin mukaan EP keskittyy enemmän siihen, miltä kaikki kuulostaa. ”Se estetiikka on tärkeintä.” Samana keväänä julkaistut Hoodkvlt ja Trashwarrior näyttävät synkemmän ja aggressiivisemman puolen, jossa tunne menee estetiikan ohi. ”Se on puol vuotta, kun jaksaa tehdä jotain samaa juttua. Mun mielipiteet muuttuu koko ajan ja kaikki kulkee sykleissä.” Siirtymä Hoodkvlt -albumin materiaaliin liittyy Henrikin mukaan pääasiassa vaikutteisiin; ”Alko kuuntelee enemmän äxää, Suicideboysia, mitä ikinä tuolt jenkeistä on nyt lähiaikoina noussut. Ne (vaikutteet) näkyy siellä tosi selkeesti. Jos kelaan jotain GAGA:n vanhoja biisejä, ne on oikeesti vitun huonoja. Mutta jos nyt kuuntelee Adidas Versacea, se on edelleen hyvä kappale. Versace Henrikillä on jatkumo; vaikka musiikki on erilaista, se on silti hyvää musaa. Yritetään pitää se niin.”

  Henrikin musiikissa kuuluvat vaikutteet ovat pintapuolisia, sisällöllisesti kun kappaleet eivät artistin arvoja tai ajatuksia avaa. Tämä luo myös ristiriitoja sekä herättää kysymyksiä, joihin Henrik on pyrkinyt vastaamaan. Erityisesti Marblewinteriä värittänyt vosu- ja panoläppä synnytti hetkellisesti kiivasta keskustelua misogynistisen kulttuurin voimistamisesta ja Henrik mainitsee tämän useasti, välillä ärtyneesti ja välillä huolestuneesti. "Kyllä mä lasken itseni feministiksi ja ymmärrän, mistä se keskustelu syntyi. Toisaalta musiikki on omalta osaltaan viihdettä. Mutta joo, moraalin kannalta se raja on tosi häilyvä. Mistä voi heittää läppää tai mitkä aiheet on sallittuja.”  

  Yritän saada psykologisempaa selitystä tuotannon sisältöön, sillä erityisesti Hoodkvltin aggressiivisuus ja melodinen ero muuhun materiaaliin kiinnostaa (Henrik tuottaa itse suuren osan musiikistaan, mutta Hoodkvlt ei sisällä ainuttakaan Versace Henrikin tuotosta). Henrik mainitsee masennuksen ja sen tuomat tunteet, vaikka nämä ajatukset eivät ole päätyneet konkreettisesti mixtapelle. Musiikki on kuitenkin purkua; ”Kyllä se toimii terapiana. Oli mulla yks biisi, ehkä vähän Paperi T -henkinen kappale, jonka meinasin laittaa Hoodkvltille. Jätin sen kuitenkin tarkoituksella pois koska se olisi ollut erilainen, paljon rauhallisempi. Tarinankerrontaräppi ei vaan oo mun juttu. Hoodkvltin kannessa lukee ”Dedicated to no one”, ja se on ihan totta. Sisältö on vaan niitä asioita, mitä mä oon kelannut, ja miten ne tulee ulos. Se lopullinen kuva on ehkä vähän laveerattu, sekava ja hazy. Teema on, mutta lopputulos ei välttämättä avaa sitä suoraan, ja se on ihan okei. En osais, enkä haluaisikaan lähteä duunamaan musaa kenellekkään muulle.” Mixtapen melodinen ero selittyy käytännön ongelmilla; ”En vaan osaa tuottaa agroa. Ei vittu millään. Mut se wavy -kama, hah, se onnistuu ja sitä on salee tulossa lisää.”
Henrik puhuu tulevista projekteista kevyin ottein, Marblespring tai -summer saattaa ainakin olla tulossa. Keikkoja tuntuu riittävän ja musiikkia tulee ulos jatkuvalla syötteellä. Myös skenen sisäinen kiinnostus alkaa konkretisoitua; tarkoituksena on viedä Henrik haastattelun jälkeen Vantaalle, Kuben studiolle. Koko Marblegang tuntuu liikkuvan muutenkin kohti etelää ja osa asuu pk-seudulla jo nyt; Samcntrl on Helsingistä kotoisin ja Sclub on vastikään muuttanut holleille. Henrik on itsekin muuttamassa syksymmällä kaupunkiin, opiskelemaan teologiaa. Absurdista, mutta kyllä, Versace Henrikistä tulee uskonnontutkija. ”Tai pappi. Pääsis oikeesti siunaamaan porukkaa” Henrik nauraa. ”Järvenpää on toisaalta kasvussa! Tänne muuttaa kokoajan lisää porukkaa.”

  Aluemuutoksista puhuttaesta Henrik mainitsee, että; ”Turku ja Tampere menevät Helsingin yli. Turku on söpö, kaikki on mukavaa ja tosi kivaa. Tampere taas on aito ja rehti, Helsinki tuntuu paljon kylmemmältä." Kaupungit ovat Henrikille läheisiä mm. Pajafellan, NCO:n ja Mauno Gangin ansiosta. Tulevaisuuteen liittyviä päätöksiä ei kuitenkaan tehdä vain musiikin tai mieltymysten ehdolla. ”Toki se ois vitun siistiä kyetä elättämään itseään tällä, mutta kyllä mä oon menossa kouluun. Sekin on jotain, mikä mua oikeesti kiinnostaa.”

  Pajafellan ja Mauno gangin nimet tulevat esiin myös mentoreista ja esikuvista puhuttaessa. Vaikka Henrikin musiikissa kuuluvat vaikutteet voidaan linkittää helpommin tiettyihin, jopa mainstream -tason artisteihin, näkyvät nämä mentorit selkeästi Suomen ja ”arjen” tasolla. Tuleva Blockfest -keikka vedetään Pajafellan, NCO:n ja Henrikin kesken, ja Fella on lähes poikkeuksetta vieraillut Henrikin keikoilla. "Ne jäbät on niin rentoja. Mä fakkaan niiden menoa ja toisinpäin." Yhteisöllisyys on Henrikin mukaan se asia, mitä Helsingistä puuttuu. ”Tai ennemminkin tietynlainen yhteisöllisyys. Ihmiset rajaa ehkä selkeämmin, että tää on mun juttu, eikä välttämättä halua lähteä luomaan jotain yhteistä.” Yhteisöllisyyden jälkeen päästään alan bisnespuoleen, sillä musiikki sattuu olemaan tuottava ala. Markkinointiin ja rahaan liittyvät kalseat asiat sekä päätökset ovat Henrikille kaukaisia juttuja, mutta nekin ovat omalla tavallaan läsnä. ”Näitä pitää varmaan miettiä jatkossa enemmän. Onhan tässä ollut useampiakin keskusteluja, jos puhutaan näin rivien välistä. Päätöksiä ei olla tehty, eikä tulla varmaan vielä tekemäänkään.”

- Teologia tutkii tieteenä erilaisia ilmiöitä, jotka liittyvät tiiviisti ihmisten ajatuksiin maailmankuvasta, jumaluudesta ja järjestelmällisistä uskonnoista. Sekoitus filosofiaa, historiaa, faktoja ja mielipiteitä, sekä erityisesti näiden muutoksia.
Versace Henrik on kokonaisuus, jossa yhdistyy ulkopuolisen rap-kulttuurin vaikutus yhdessä yksilön mielipiteiden jatkuvaan muutokseen. 
Aiheen valinta kuulostaa sittenkin loogiselta, kun sitä sovittaa Henrikin elämään. -

You may also like

HAASTATTELUSSA: Edicti
26/02/2017
HAASTATTELUSSA: Djangomayn
23/05/2017
HAASTATTELUSSA: BAJO Helsinki
26/02/2017
HAASTATTELUSSA: Miro2500
26/02/2017
Back to Top